Emblas blogg

Emblas blogg

Hej och välkommen till Emblas blogg!

Nu vet ju alla att hundar inte kan skriva så jag får hjälp av min matte. Vi har tänkt skriva om hur det går när vi tränar tävlingslydnad - om vi ska tävla eller ej vet vi inte än. Vi tränar för att ha något roligt att göra tillsammans. Vill du vara med och komma med tips och träningsråd är du välkommen hit till Emblas blogg.

Hälsningar Embla och hennes matte Ewa

Vift den 1 juni

Komma ihåg att träna påPosted by Ewa Ögren Mon, June 01, 2009 21:06:59

Idag var jag och matte på Vift. Det var så varmt och jag och matte var ganska trötta. Minmatte för att hon sovit dåligt i natt och jag blev trött för att hon var trött.

Vi tränade på att ha bra ögonkontakt under fotgående. Matte använde sig av extern belöning och hade en skål med godis stående en bit ifrån mig. Vi testade på bakom mig och framför mig. Min matte tycker nog att vi behöver träna på det lite mer. Sedan fick vi träna två och två men eftersom vi bara var tre vovvar idag och Tintin inte var med så fick jag och matte träna med Lottis.

Lottis fick först och främst tala om för matte att hon måste peppa mig för annars blir jag så dämpad - särskilt idag när matte är så trött. När matte blev piggare blev jag mycket bättre. Tänk på det matte att du måste peppa mig...

Innan vi gick hem tränade vi platsliggning i grupp och det gick hur bra som helst som vanligt. Men idag gjorde våra mattar en annan sak när de skulle gå tillbaka. De fortsatte förbi oss ett par meter och då var vi förstås tvungna att vänta på huvudet för att se vad de sysslade med. Men det gjorde nog inget för matte sa inget och jag fick springa fram till skålen och hämta mitt godis.

Jo, en sak till tränade jag och matte på - apport. Först höll jag apportbocken bara en sekund innan jag spottade ut den, men sedan fattade jag att matte ville att jag skulle hålla den lite längre.

Vet ni vad jag fick syn på när jag kom hem? Kolla in bilderna så förstår ni...Sedan är det några filmer om supersmarta hundar - alltså ungerfär som jag.

Supersmart hund nummer 2

  • Comments(0)//emblasblogg.hundochkatter.se/#post51

Vift den 18 maj

Komma ihåg att träna påPosted by Ewa Ögren Tue, May 19, 2009 23:57:21

Igår tränade jag och matte på VIFT, men först bara måste jag visa vad min matte hittade på Youtube idag!

Tur att det slutade lyckligt - hunden hade brutit benet och den andra hade sprungit hem till sin ägare som också visade sig äga den skadade hunden också. Skönt!

Det var jätteroligt på Vift igår. Våra mattar fick först en träningsplanering som skulle ta 10 minuter. Sedan fick vi gå ut och jobba två och två. Jag och matte fick jobba med Villes matte Carina. Först ville min matte träna på att sitta- ligga-stå, ja inte hon egentligen utan det var ju jag som skulle göra det. Vad min matte måste tänka på är att tydligt berömma mig med rösten och att göra det långsamt. På tävlingar ska varje moment ta en stund.

Nästa sak vi gjorde var att träna framdelsvändning - precis som på en häst. Min matte gick framåt i en cirkel och jag skulle gå tätt intill henne och tänka på att vrida in min lilla rumpa så att den inte stack ut. Först gick min matte i en för liten cirkel och då satte jag mig efter nästan varje steg så då sa Lottis till matte att gå i större cirkel. Mycket lättare!

Nu var det dags att träna apport. Det är inte så att jag ska springa och hämta saker, även om det inte är svårt, utan jag ska ta en apportbock i munnen och hålla den en stund. Det går så där. Jag tror att min matte tycker att jag måste träna mycket mera på. Men då vill jag göra det som Ville fick göra. Hans matte kastade iväg apportbocken som Ville fick hämta. Innan han kom fram till sin matte började hon springa ifrån honom. Det såg så roligt ut, så det vill jag göra nästa gång vi tränar. Jag tror att Lena och Lena (Tintins matte och Yatzys matte) och min matte bestämt att träna på lördag på Kransmossen. Det ska bli kul om jag får träna apportering.

Det sista jag och matte träna på var "rutan". Idag kom matte ihåg vad hon skulle göra - så det blev bra. Men nu höll jag på att glömma, jag gjorde rätt när vi hoppade! Ibland springer jag runt hopphindret istället för att hoppa över det när jag kan det hur lätt som helst annars. Men min matte har kommit på att när vi tränar i typ skogen så säger hon "hoppa, Embla" och inte "hit, Embla".

Jag var så trött när jag kom hem att både matte och jag somnade tidigt. Eddie kom förstås och knödde sig ner i sängen han också.

Med tassarna på tangentbordet - EMBLA

  • Comments(0)//emblasblogg.hundochkatter.se/#post50

Vift den 4 maj

Komma ihåg att träna påPosted by Ewa Ögren Tue, May 05, 2009 14:39:34

Hej igen!

Igår var det dags för träning igen. Lena och Tintin kom och hämtade mig, matte och Eddie som skulle vara hos lillmatte Sandra under tiden som jag tränade. Det är så skönt att få slippa honom ett tag.

Matte tyckte att jag var på ett sådant gosehumör eftersom jag hela tiden ville gosa och bara vara nära. Så när vi hade lite teori satt jag en lång stund i mattes knä och bara myste. Vi pratade om fjärrdirigering, apport med en metallbock som man kan linda med tyg och om att träna "rutan" med små mattstumpar. Sedan var det dags att gå ut och göra det på riktigt.

Lottis visade min matte hur vi skulle göra för att jag inte skulle flytta fram min bakdel från liggande till stå. Det gör man lättast genom att hålla en godis framför nosen och dra handen lite framåt uppåt. Det funkade jättebra, tyckte min matte. För att få mig att sätta mig från stående till sittande för man med handen och godiset mot nosen och huvudet. Och så ska man tänka på att också låta oss vovvar ligga kvar en stund mellan varje moment för på tävling gör man ju inte sitt, ligg, stå i ett snabbt tempo då tävlingsledaren visar en skylt med vad matte eller husse ska säga till sin lilla vovve.

Och så var det det här med tandvisning. Min matte fick gå fram till alla hundarna i min grupp och pilla i deras mun. Hon hade kletat in sina fingrar med MIN leverpastej. Morr!!! Sedan visade Lottis hur våra ägare kan träna munvisning genom att med godis framför nosen pilla i munnen med den andra handen. Matte tränade senare på kvällen med både Eddie och mig och det var genast mycket roligare tyckte vi båda.

Höll på glömma, vi tränade ju rutan som jag skrev, och min matte måste tänka på det här:

1. Först visa mig var rutan är så att jag är inriktad mot den och hon får då visa med handen.

2. Därefter ställa sig i tävlingsposition

3. Därefter säga i det här stadiet där jag befinner mig: varsågod och får då inte visa med handen också. Endast säga ett kommando.

4. När jag lägger tassarna på mattan DÅ ska matte klicka och säga RUTAN samtidigt som hon springer fram och belönar mig. Det ska vara SKITKUL! Och det är det!

Med tassarna på tangenterna/ Embla

  • Comments(0)//emblasblogg.hundochkatter.se/#post49

Vift den 20 april

Komma ihåg att träna påPosted by Ewa Ögren Thu, April 23, 2009 10:13:05

Hej!

I måndags var jag och matte på Vift igen. Den här gången gick det mycket bättre än förra gången för då funkade nästan igenting för mig. Särskilt inte när jag och matte inför alla andra vovvar skulle göra 3 olika saker utan belöning. Jag tyckte det var så svårt att vara fokuserad på matte för hon hade ju klantigt nog lagt supergott godis på ett lock mitt emellan två av mina hundkompisar. Tänk om de skulle äta upp det var det enda jag kunde tänka på!

Men idag var det mycket lättare. Vi fick träna på att lägga tassarna på en liten bit matta. Det fattade jag ganska snart - särskilt när Lottis sa till matte att lägga en godis under mattan. Då ville jag genast försöka gräva fram godiset och då klickade matte och gav mig en godis. Hur kul som helst. Platsliggningen gick också jättebra!

Vi tränade att ta apportbocken också. Bland annat fick vi jaga efter en som var bunden i ett snöre. Ganska kul faktiskt! Det var inte alls svårt att hålla den i munnen i så där 5 sekunder så min matte tyckte jag var såååååååååååå duktig!

I tisdags kväll gick jag, Eddie och Yra och matte och hennes jobbarkompis Pia på en jättelång promenad på Bråt. Vi sprang fram och tillbaka hela tiden. Undrar om lilla Yra blev trött? Hon måste ju springa så många steg för att hänga med oss.

Vi hörs!

  • Comments(0)//emblasblogg.hundochkatter.se/#post48

VIFT den 23 mars

Komma ihåg att träna påPosted by Ewa Ögren Thu, March 26, 2009 23:27:41

I måndags var jag och matte på VIFT, men min matte har haft så mycket att göra att vi inte hunnit skriva - och jag behöver ju hjälp att tassa in på datorn. Dessutom gick mattes dator sönder häromdagen- det gick helt enkelt inte att komma in. Men som tur var kunde en av hennes elever tala om vad hon skulle göra. Så nu funkar den igen även om allt som fanns på hennes dator försvann. Som tur var hade hon sparat alla bilder på mig och Eddie och mina småmattar (nåja, små och små - de är visst vuxna nu) på en sådan där konstig sak som heter extern hårddisk.

I alla fall var vi på VIFT, men Tintin kunde inte vara med för hans matte var magsjuk. Så jag och matte tänkte att vi skriver på min blogg vad vi gjorde så att Tintin kan träna med sin matte. Det här Tintin gjorde vi:

1. Vi tränade inkallning. Då fick jag stå alldeles själv med Lottis och matte gick bort en bit. Sedan skulle hon kalla på mig en enda gång och sedan inte säga eller göra något tecken eller så. Vad Lottis sa till min matte var att jag sprang inte riktigt rakt på så min matte skulle inte liksom böja sig fram mot mig utan springa ifrån mig istället. Detta för att jag skulle bli lite ivrigare att komma fram rakt mot henne. Det var faktiskt mycket roligare när jag fick jaga efter matte.

2. Vi tränade också "skänkelvikning" eller vad vi nu ska kalla det. Men nu gjorde vi lite annorlunda mot förra gången. Den här gången la Lottis en bräda på marken. Det gick ut på att vi skulle klickas fram till att lägga framtassarna på brädan för att sedan kunna gå längs med den. Fattar du Tintin? Det var ganska lätt egentligen och du är ju så smart så jag tror du fixar det hur lätt som helst. Det var bara lite krångligt.

3. Jo, jag glömde säga att när vi tränade inkallning gjorde vi inte ingångar. Det gjorde vi separat sedan. Där ska min matte också vrida sig bort från mig - konstigt, men det blir faktiskt bättre.

Det var väl allt vi gjorde den här gången på VIFT. Och du Tintin, matte har anmält dig och mig till fortsättningskursen som håller på fem gånger. 550 kr tror jag det kostade. Vi har ju en gång kvar och sedan fortsätter den kursen på samma måndagar.

Vet du Tintin, vad Lottis sa? Hon sa att jag var extremt lugn och att det skulle vara jättebra om min matte t.ex. inte klappade mig så mycket, särskilt på huvudet, för det är så lugnande och jag blir ännu lugnare då. Fast jag tror inte matte kan låta bli mig. Hon ska ju jämt gosa med mig - och Eddie.

Vi hörs!

Embla

  • Comments(0)//emblasblogg.hundochkatter.se/#post47

Vift 9 mars

Komma ihåg att träna påPosted by Ewa Ögren Tue, March 10, 2009 11:58:03

Igår var matte och jag på VIFT igen. Det var kul att jag fick följa med den här gången. Förra gången fick ju Eddie åka med eftersom jag löpte. Det var inte alls kul att få stanna hemma.

Vi fick träna på en ny grej igår. Det gick ut på att jag skulle stå mittemot matte och när hon tog ett steg åt sidan skulle jag också göra det. Helst skulle jag då göra en så'n där skänkelvikning som hästar gör. Nu är ju jag ingen häst - men det gick rätt hyfsat ändå får jag säga. Jag fick ialla fall ganska mycket korvgodis. MUMS!

Yatsys matte berättade om en cyklande dalmatinter. Kolla här:

  • Comments(0)//emblasblogg.hundochkatter.se/#post45

Promenader och VIFT

Komma ihåg att träna påPosted by Ewa Ögren Tue, February 10, 2009 14:08:02

Igår tränade jag och matte på VIFT. Det var bara jag, Ville och Manxen som var där. Tintin kunde inte vara med och det tyckte jag var jättetråkigt, men hans lillhusse var magsjuk...

Det var en bra kväll för mig. Min matte tyckte jag var jätteduktig och jag fick jättemycket beröm av Lottis. Hon tycker att jag gör stora framsteg. Vi fick träna på fotgående och det gick hur bra som helst efter att matte blivit påmind om att stanna till när hon belönar mig så att jag hinner tugga färdigt och svälja. Hon hade lite för bråttom där, så jag hann inte riktigt med.

Sedan tränade vi stjärt in. Min matte ska träna mig genom att ha kopplet bakom sig och sedan ta ett steg åt sidan. Då ska jag liksom göra som hästar gör - skänkelvikning. Det gick faktiskt riktigt bra och jag fick falukorv som belöning - MUMS!

Platsliggningen gick bra som vanligt (utom förra gången). Det och STÅ är mina paradgrenar. Platsliggning har vi tränat sedan jag var en pytteliten valp. När övningen var klar fick jag göra det som jag tycker är så roligt - springa bort till min ryggsäck och äta upp den råa köttfärsen som finns där. Det bara är så gott!

När vi gick till bilen efter att träningen var slut var matte bara tvungen att ta några bilder med mobilkameran av träden för att de var så finna i den kritvita snön.

Vi brukar åka till BRÅT som är försvarets övningsfält. Där får man vara uppmärksam på skyltar som varnar för när det pågår skjutövningar. Här är några bilder från Bråt:

Bilderna är ganska blåa men det är för att de är tagna tidigt på morgonen och med en mobilkamera.

  • Comments(0)//emblasblogg.hundochkatter.se/#post40

Det funkade

Komma ihåg att träna påPosted by Ewa Ögren Fri, October 10, 2008 21:14:00

Kan ni tänka er, det funkade!! Att göra lite övningar innan jag fick äta min frukost. Varken matten eller Lottis trodde att det skulle funka eftersom jag är så ointresserad av mat. Men jag älskar ju att göra övningar där belöningen ligger bakom mig - och nu måste jag ju passa min belöning så min odåga till systerson, Eddie alltså, inte äter upp min mat. Han ska jämt på den - varför kan han inte hålla sig till sin mat?? Jag bara undrar.

Vi gjorde den här övningen igår och idag på morgonen och nu ikväll när matte kom hem från frissan. Trots att hon var alldeles nygjord i håret, färgat och slingat och vad det nu var, stod hon där i duggregnet och tränade mig och Eddie. Hon måste nog älska oss väldigt mycket!

Hur gjorde vi då? Jo, matte ställde en skål med hundmat på trappan (+lite av Eddies mat iblandat). Sen gick vi därifrån och ställde oss 2-3 m därifrån med ryggen mot maten. Därefter fick jag göra fotgående, platsliggning, spela död eller något annat. Tre grejer innan matte sa varsågod! Då sprang vi tillsammans mot trappan. Även om jag hade velat ha frolic där i skålen om jag fått välja pirrade det lite grand i magen när jag sprang mot skålen - men det var kanske för att jag var rädd att Eddie skulle sno min mat. Han är ju ett riktigt matmonster.

  • Comments(0)//emblasblogg.hundochkatter.se/#post33

Träningen i går

Komma ihåg att träna påPosted by Ewa Ögren Tue, October 07, 2008 13:28:29

Hej!

Igår var jag, matte, Eddie och en av mattes elever - Sara - på VIFT. Eddie brukar inte få följa med för han bara stör mig och vill vara med han också. Men nu kunde Sara passa Eddie så jag fick träna i fred.

Vi tränade på en massa saker och det är jättemycket att komma ihåg för min matte. Det här ska vi träna på:

- innan jag får mat ska jag göra olika övningar och som belöning få mat. MEN, jag är ju inte så intresserad av mat så det passar nog inte lilla mig. Men Eddie däremot. Han är helt grym när det gäller mat. Det verkar inte finnas någon botten alls i honom. Och så bajsar han ju också flera decimeter bajs, hihi, flera gånger om dagen!

- göra tre olika övningar och sedan springa tillsammans med matte till en ryggsäck som innehåller godis.

- vid platsliggning göra som ovan - men då är det lilla burken som gäller med rå nötfärs. Och det är bara till den här övningen och jag måste vara kopplad när vi springer fram till ryggsäcken.

- träna mera hopp. Det gick inte så bra igår för jag blev så distraherad av gruppen som kommer efter oss. Morr! Kan de inte vänta med att komma så nära när vi tränar? Jag vet ju att Lottis har sagt till dem förut.

- träna "hakan", dvs att lägga hakan på marken vid platsliggning. Fortfarande är Eddie bättre än mig, och han är bara 16 veckor!

- fortsätta med fotgåendet. Lottis skulle ge oss en utmaning för att jag ska utvecklas ännu mer, men vi glömde bort det.

  • Comments(0)//emblasblogg.hundochkatter.se/#post32

VOV! Nu kan jag!

Komma ihåg att träna påPosted by Ewa Ögren Sat, September 20, 2008 21:56:25

Vill bara berätta att det går riktigt bra med fotgående och ögonkontakt. Lottis sa ju till min matte att hon måste ta första steget mycket långsammare. Och lååååångsamt började matte fatta att det var just precis så vi skulle träna och då gick det jättebra! Det funkar även när Eddie springer framför mina fötter - för jag tycker det är riktigt roligt att träna ibland och då bryr jag mig inte om honom.

Vi har också börjat träna på att jag ska lägga ner hakan på marken vid platsliggning. Än så länge är Eddie fena på detta, men jag är nog i kapp honom snart.

  • Comments(0)//emblasblogg.hundochkatter.se/#post31
Next »