Emblas blogg

Emblas blogg

Hej och välkommen till Emblas blogg!

Nu vet ju alla att hundar inte kan skriva så jag får hjälp av min matte. Vi har tänkt skriva om hur det går när vi tränar tävlingslydnad - om vi ska tävla eller ej vet vi inte än. Vi tränar för att ha något roligt att göra tillsammans. Vill du vara med och komma med tips och träningsråd är du välkommen hit till Emblas blogg.

Hälsningar Embla och hennes matte Ewa

Promenader och bad

Bildgalleri - EmblaPosted by Ewa Ögren Sat, July 04, 2009 11:47:35

I år har jag varit riktigt duktig - att bada. Ok, jag går inte ut så långt att jag inte bottnar, men jag går i alla fall i. Här kommer lite bildbevis:

  • Comments(0)//emblasblogg.hundochkatter.se/#post55

Pinsamma matte!

Gott och blandatPosted by Ewa Ögren Thu, June 25, 2009 10:19:18

Vet ni vad som hände på kvällspromenaden igår?

Jo, det var så att när vi skulle gå ner mot stan stod en granne, som bor ca 100 m från oss, på trottoaren med sin jakthund. Hunden skällde och var ganska vild. Han ville att matte skulle komma fram med oss så att vi kunde hälsa på varandra. Men matte ville inte det för hon tyckte att hans hund måste lugna ner sig. Hon var nog lite impad att jag och Eddie faktiskt var väldigt lugna och att vi hade satt oss ner utan att hon sagt till oss. Då tryckte han till sin hund och försökte få honom att sätta sig genom att med våld trycka ner både rumpan och huvudet. Det såg ut att göra riktigt ont för den här hussen är svetsare och jättestark. Stackars J skrek i högan skyn och matte blev jättearg och sa till honom att så får man inte göra. Hussen lyssnade inte utan nu tog han tag i nackskinnet och vred om. Matte gick i taket och sa att det var djurplågeri och skulle anmäla honom om han inte slutade. Han blev jättearg på min matte - men hon är sådan. Är det något djur som drabbas av elaka människor tänker hon sig aldrig för utan går fram som en bulldozer.

Så nu har nog matte gjort en granne som hon känt i 25 år riktigt arg på henne. Men å andra sidan- de som är elaka mot djur (och människor) är inte värda att känna, enligt henne. Och hon har haft ögonen på den här mannen sedan hans granne runt hörnet berättade för henne att J varit bunden vid en cirkelsåg ( eller liknande) som han hade utomhus och snott in sig. Han blev jättearg på grannen när hon sa till och tyckte att hon inte skulle lägga sig i. Dessutom har min matte aldrig sett honom gå ut och gå med sin vovve. Inte undra på att J har mycket energi.

Eddie och jag blev nog lite chockade av det här bråket för matte tyckte vi var så lugna under resten av promenaden. Men vi tänkte, jag och Eddie, att vi har världens tur som har en sådan snäll familj som älskar oss över allt annat och gör roliga saker med oss. OCH FRAMFÖR ALLT aldrig någonsin slår oss, utan bara ger oss hur mycket kärlek som helst.

Med mina små tassar på tangentbordet

Embla

  • Comments(0)//emblasblogg.hundochkatter.se/#post54

MIDSOMMARBILDER

Bildgalleri - EmblaPosted by Ewa Ögren Sun, June 21, 2009 23:57:17

Här kommer lite bilder som min lillmatte Tina tog på mig, Eddie, matte och på vårt växthus på midsommarafton. Jag älskar att vara i växthuset och brukar gömma mig längst in så att matte får dra fram mig. Hon säger att det är alldeles för varmt för mig att vara där, men jag älskar ju att vara där!:

  • Comments(0)//emblasblogg.hundochkatter.se/#post53

Medel mot fästingar

Gott och blandatPosted by Ewa Ögren Thu, June 11, 2009 18:09:27

Jag och min matte i växthuset den 10 juni-09. Jag har precis fått ett skrapsår på nosryggen efter att jag och Eddie sprungit runt, runt växthuset.

Hej!

Min matte pratade med min uppfödare Eva idag och fick då det här receptet på hemmagjort medel som man ska spraya på oss morgon och kväll. Eva säger att det fungerar jättebra så min matte ska pröva och göra en sats ikväll. Här är receptet för den s om är intresserad att pröva:

1 liter vatten som blandas med en 1/2 kryddburk (normalstor) timjan och lika mycket rosmarin. Koka upp och sjud i 15 minuter. Låt dra i minst 1 timme. Blanda sedan i 2 msk vinäger och 2 msk citronsaft. Sila och häll upp i sprayflaska. Spraya sedan på oss vovvar 2 ggr om dagen. Min matte hittade den här länken där ett liknande recept finns med (kan tydligen användas på katter också) och med bra fakta om fästingsjukdomar.

Min matte återkommer sedan längre fram och berättar hur det gått. Hon vill ju helst inte köpa sån't där fästinghalsband eller Frontline och liknande. Men hon säger att det är som att välja mellan pest eller kolera. Hon är ju samtidigt så rädd att jag och Eddie ska få någon fästingburen sjukdom.

  • Comments(0)//emblasblogg.hundochkatter.se/#post52

Vift den 1 juni

Komma ihåg att träna påPosted by Ewa Ögren Mon, June 01, 2009 21:06:59

Idag var jag och matte på Vift. Det var så varmt och jag och matte var ganska trötta. Minmatte för att hon sovit dåligt i natt och jag blev trött för att hon var trött.

Vi tränade på att ha bra ögonkontakt under fotgående. Matte använde sig av extern belöning och hade en skål med godis stående en bit ifrån mig. Vi testade på bakom mig och framför mig. Min matte tycker nog att vi behöver träna på det lite mer. Sedan fick vi träna två och två men eftersom vi bara var tre vovvar idag och Tintin inte var med så fick jag och matte träna med Lottis.

Lottis fick först och främst tala om för matte att hon måste peppa mig för annars blir jag så dämpad - särskilt idag när matte är så trött. När matte blev piggare blev jag mycket bättre. Tänk på det matte att du måste peppa mig...

Innan vi gick hem tränade vi platsliggning i grupp och det gick hur bra som helst som vanligt. Men idag gjorde våra mattar en annan sak när de skulle gå tillbaka. De fortsatte förbi oss ett par meter och då var vi förstås tvungna att vänta på huvudet för att se vad de sysslade med. Men det gjorde nog inget för matte sa inget och jag fick springa fram till skålen och hämta mitt godis.

Jo, en sak till tränade jag och matte på - apport. Först höll jag apportbocken bara en sekund innan jag spottade ut den, men sedan fattade jag att matte ville att jag skulle hålla den lite längre.

Vet ni vad jag fick syn på när jag kom hem? Kolla in bilderna så förstår ni...Sedan är det några filmer om supersmarta hundar - alltså ungerfär som jag.

Supersmart hund nummer 2

  • Comments(0)//emblasblogg.hundochkatter.se/#post51

Vift den 18 maj

Komma ihåg att träna påPosted by Ewa Ögren Tue, May 19, 2009 23:57:21

Igår tränade jag och matte på VIFT, men först bara måste jag visa vad min matte hittade på Youtube idag!

Tur att det slutade lyckligt - hunden hade brutit benet och den andra hade sprungit hem till sin ägare som också visade sig äga den skadade hunden också. Skönt!

Det var jätteroligt på Vift igår. Våra mattar fick först en träningsplanering som skulle ta 10 minuter. Sedan fick vi gå ut och jobba två och två. Jag och matte fick jobba med Villes matte Carina. Först ville min matte träna på att sitta- ligga-stå, ja inte hon egentligen utan det var ju jag som skulle göra det. Vad min matte måste tänka på är att tydligt berömma mig med rösten och att göra det långsamt. På tävlingar ska varje moment ta en stund.

Nästa sak vi gjorde var att träna framdelsvändning - precis som på en häst. Min matte gick framåt i en cirkel och jag skulle gå tätt intill henne och tänka på att vrida in min lilla rumpa så att den inte stack ut. Först gick min matte i en för liten cirkel och då satte jag mig efter nästan varje steg så då sa Lottis till matte att gå i större cirkel. Mycket lättare!

Nu var det dags att träna apport. Det är inte så att jag ska springa och hämta saker, även om det inte är svårt, utan jag ska ta en apportbock i munnen och hålla den en stund. Det går så där. Jag tror att min matte tycker att jag måste träna mycket mera på. Men då vill jag göra det som Ville fick göra. Hans matte kastade iväg apportbocken som Ville fick hämta. Innan han kom fram till sin matte började hon springa ifrån honom. Det såg så roligt ut, så det vill jag göra nästa gång vi tränar. Jag tror att Lena och Lena (Tintins matte och Yatzys matte) och min matte bestämt att träna på lördag på Kransmossen. Det ska bli kul om jag får träna apportering.

Det sista jag och matte träna på var "rutan". Idag kom matte ihåg vad hon skulle göra - så det blev bra. Men nu höll jag på att glömma, jag gjorde rätt när vi hoppade! Ibland springer jag runt hopphindret istället för att hoppa över det när jag kan det hur lätt som helst annars. Men min matte har kommit på att när vi tränar i typ skogen så säger hon "hoppa, Embla" och inte "hit, Embla".

Jag var så trött när jag kom hem att både matte och jag somnade tidigt. Eddie kom förstås och knödde sig ner i sängen han också.

Med tassarna på tangentbordet - EMBLA

  • Comments(0)//emblasblogg.hundochkatter.se/#post50

Vift den 4 maj

Komma ihåg att träna påPosted by Ewa Ögren Tue, May 05, 2009 14:39:34

Hej igen!

Igår var det dags för träning igen. Lena och Tintin kom och hämtade mig, matte och Eddie som skulle vara hos lillmatte Sandra under tiden som jag tränade. Det är så skönt att få slippa honom ett tag.

Matte tyckte att jag var på ett sådant gosehumör eftersom jag hela tiden ville gosa och bara vara nära. Så när vi hade lite teori satt jag en lång stund i mattes knä och bara myste. Vi pratade om fjärrdirigering, apport med en metallbock som man kan linda med tyg och om att träna "rutan" med små mattstumpar. Sedan var det dags att gå ut och göra det på riktigt.

Lottis visade min matte hur vi skulle göra för att jag inte skulle flytta fram min bakdel från liggande till stå. Det gör man lättast genom att hålla en godis framför nosen och dra handen lite framåt uppåt. Det funkade jättebra, tyckte min matte. För att få mig att sätta mig från stående till sittande för man med handen och godiset mot nosen och huvudet. Och så ska man tänka på att också låta oss vovvar ligga kvar en stund mellan varje moment för på tävling gör man ju inte sitt, ligg, stå i ett snabbt tempo då tävlingsledaren visar en skylt med vad matte eller husse ska säga till sin lilla vovve.

Och så var det det här med tandvisning. Min matte fick gå fram till alla hundarna i min grupp och pilla i deras mun. Hon hade kletat in sina fingrar med MIN leverpastej. Morr!!! Sedan visade Lottis hur våra ägare kan träna munvisning genom att med godis framför nosen pilla i munnen med den andra handen. Matte tränade senare på kvällen med både Eddie och mig och det var genast mycket roligare tyckte vi båda.

Höll på glömma, vi tränade ju rutan som jag skrev, och min matte måste tänka på det här:

1. Först visa mig var rutan är så att jag är inriktad mot den och hon får då visa med handen.

2. Därefter ställa sig i tävlingsposition

3. Därefter säga i det här stadiet där jag befinner mig: varsågod och får då inte visa med handen också. Endast säga ett kommando.

4. När jag lägger tassarna på mattan DÅ ska matte klicka och säga RUTAN samtidigt som hon springer fram och belönar mig. Det ska vara SKITKUL! Och det är det!

Med tassarna på tangenterna/ Embla

  • Comments(0)//emblasblogg.hundochkatter.se/#post49

Vift den 20 april

Komma ihåg att träna påPosted by Ewa Ögren Thu, April 23, 2009 10:13:05

Hej!

I måndags var jag och matte på Vift igen. Den här gången gick det mycket bättre än förra gången för då funkade nästan igenting för mig. Särskilt inte när jag och matte inför alla andra vovvar skulle göra 3 olika saker utan belöning. Jag tyckte det var så svårt att vara fokuserad på matte för hon hade ju klantigt nog lagt supergott godis på ett lock mitt emellan två av mina hundkompisar. Tänk om de skulle äta upp det var det enda jag kunde tänka på!

Men idag var det mycket lättare. Vi fick träna på att lägga tassarna på en liten bit matta. Det fattade jag ganska snart - särskilt när Lottis sa till matte att lägga en godis under mattan. Då ville jag genast försöka gräva fram godiset och då klickade matte och gav mig en godis. Hur kul som helst. Platsliggningen gick också jättebra!

Vi tränade att ta apportbocken också. Bland annat fick vi jaga efter en som var bunden i ett snöre. Ganska kul faktiskt! Det var inte alls svårt att hålla den i munnen i så där 5 sekunder så min matte tyckte jag var såååååååååååå duktig!

I tisdags kväll gick jag, Eddie och Yra och matte och hennes jobbarkompis Pia på en jättelång promenad på Bråt. Vi sprang fram och tillbaka hela tiden. Undrar om lilla Yra blev trött? Hon måste ju springa så många steg för att hänga med oss.

Vi hörs!

  • Comments(0)//emblasblogg.hundochkatter.se/#post48

VIFT den 23 mars

Komma ihåg att träna påPosted by Ewa Ögren Thu, March 26, 2009 23:27:41

I måndags var jag och matte på VIFT, men min matte har haft så mycket att göra att vi inte hunnit skriva - och jag behöver ju hjälp att tassa in på datorn. Dessutom gick mattes dator sönder häromdagen- det gick helt enkelt inte att komma in. Men som tur var kunde en av hennes elever tala om vad hon skulle göra. Så nu funkar den igen även om allt som fanns på hennes dator försvann. Som tur var hade hon sparat alla bilder på mig och Eddie och mina småmattar (nåja, små och små - de är visst vuxna nu) på en sådan där konstig sak som heter extern hårddisk.

I alla fall var vi på VIFT, men Tintin kunde inte vara med för hans matte var magsjuk. Så jag och matte tänkte att vi skriver på min blogg vad vi gjorde så att Tintin kan träna med sin matte. Det här Tintin gjorde vi:

1. Vi tränade inkallning. Då fick jag stå alldeles själv med Lottis och matte gick bort en bit. Sedan skulle hon kalla på mig en enda gång och sedan inte säga eller göra något tecken eller så. Vad Lottis sa till min matte var att jag sprang inte riktigt rakt på så min matte skulle inte liksom böja sig fram mot mig utan springa ifrån mig istället. Detta för att jag skulle bli lite ivrigare att komma fram rakt mot henne. Det var faktiskt mycket roligare när jag fick jaga efter matte.

2. Vi tränade också "skänkelvikning" eller vad vi nu ska kalla det. Men nu gjorde vi lite annorlunda mot förra gången. Den här gången la Lottis en bräda på marken. Det gick ut på att vi skulle klickas fram till att lägga framtassarna på brädan för att sedan kunna gå längs med den. Fattar du Tintin? Det var ganska lätt egentligen och du är ju så smart så jag tror du fixar det hur lätt som helst. Det var bara lite krångligt.

3. Jo, jag glömde säga att när vi tränade inkallning gjorde vi inte ingångar. Det gjorde vi separat sedan. Där ska min matte också vrida sig bort från mig - konstigt, men det blir faktiskt bättre.

Det var väl allt vi gjorde den här gången på VIFT. Och du Tintin, matte har anmält dig och mig till fortsättningskursen som håller på fem gånger. 550 kr tror jag det kostade. Vi har ju en gång kvar och sedan fortsätter den kursen på samma måndagar.

Vet du Tintin, vad Lottis sa? Hon sa att jag var extremt lugn och att det skulle vara jättebra om min matte t.ex. inte klappade mig så mycket, särskilt på huvudet, för det är så lugnande och jag blir ännu lugnare då. Fast jag tror inte matte kan låta bli mig. Hon ska ju jämt gosa med mig - och Eddie.

Vi hörs!

Embla

  • Comments(0)//emblasblogg.hundochkatter.se/#post47

Promenader på Bråt

Gott och blandatPosted by Ewa Ögren Sat, March 21, 2009 18:35:01

Hej på er!

Det har varit en härligt vecka med massor av promenader! Varje dag har matte, jag och Eddie varit på Bråt och busat. De flesta dagar t.o.m 2 ggr- först på morgonen kl halv sex och sedan sent på kvällen. Min matte tycker det är bäst att vara där innan alla människor kommer med sina hundar så att vi kan få springa lösa. Vi brukar vara där 1,5 timme varje gång.

Vi brukar passa på och träna när vi är och just nu håller jag på att lära mig "skänkelvikning" eller vad jag nu ska kalla det. Det innebär att jag ska stå mittemot matte och när hon tar ett litet, litet steg åt vänster - eller som hon nu gör bara lutar sig lite åt vänster - så ska jag kliva åt höger (det blir det från mitt håll). Och det ska jag göra samtidigt med både framben och bakben. Det var ganska lätt och jag fattade med en gång - nästan. Jag är ju border collie och vi sägs ju vara så lättlärda.smiley

Kolla in den här länken så får du lära dig jättemycket bra saker om just oss bordisar. Missa inte att du bläddrar fram längst ner till höger på den sidan. Min matte tycker att den är jättebra den hemsidan. Hon säger att om hon varit 30 år yngre skulle hon ha velat vara hund au-pair där. För de tar tydligen emot tjejer och killar till sin kennel. Den här bloggens ägare har varit aupair där. Hon är från Sverige och här tre jättesöta bordisar, klicka här.

Här är lite bilder från promenaden igår. Det är Eddie som har helt vita ben fram - jag har lite mera brunt och svart på mitt ena framben.

Kolla in den här labradoren som "går i sömnen"!

  • Comments(1)//emblasblogg.hundochkatter.se/#post46
Next »